trende
trende

Otomobillerdeki Hayat Kurtaran Güvenlik Ekipmanları

15.12.2020
321
Otomobillerdeki Hayat Kurtaran Güvenlik Ekipmanları

Otomotiv sektörü kuşkusuz en hızlı gelişen ve dönüşen sektörlerin başında gelmektedir. Dolayısı ile bitmek bilmeyen bir rekabet ortamında ürettiğiniz modelleri ilgi çekici ve teknolojik olduğu kadar güvenli de yapmak zorundasınız. Peki, şu anda en revaçta ve en çok rağbet gören güvenlik ekipmanları neler? Sizler için yazımızda tek tek inceledik…

Yapılan araştırmalarda sayısız güvenlik aksesuarı ve ekipmanının içerisinde özellikle 5 güvenlik ekipmanının çok daha kritik olduğunu ve öne çıktığını görüyoruz.

Şerit değiştirme sırasında yeterince dikkatli ol(a)mamak veya mesafeyi tahmin edememek ciddi kazalara sebebiyet verebilmekte. Elbette aynalarımızı da doğru açıyla ayarlamamız gerekiyor. Bunu bertaraf etmek için geliştirilen Kör Nokta Uyarı Sistemi, aracın arka tamponuna iki adet sensör yerleştirilip bu sensörlerin 50 metreye kadar yaptığı tarama ile sürücünün aynalardan göremediği araçları görüp LED yardımı ile uyararak haberdar olmasını sağlıyor. Kör Nokta Uyarı Sistemi’nin patenti 1995 yılında George Platzer tarafından alınmıştır ve fikir ilk olarak kağıt üstünde kendisi tarafından SAE’ye (Society of Automotive Engineers) sunulmuştur. Sistemin çeşitli markalarda farklı isimleri vardır. Mesela Volvo’da lk olarak 2007 yılında S80’de BLIS (Blind Spot Information System) ismiyle, Mazda’da 2009 yılında Mazda 6’da BSM (Blind Spot Monitoring) ismiyle, Ford’da yine BLIS ismiye 2010 Ford Fusion’da ve Mitsubishi’de BSW (Blind Spot Warning) ismiyle 2016’da Pajero Sport’ta kullanılmıştır.

Darbe Önleme Sistemi araçların çevresinde yaklaşmakta olan bir araç ile çarpışılma durumu olduğunda kazayı önlemeye yarayan bir güvelik sistemidir. Sistemde çoğunlukla bir radar bulunurken bazı araçlarda lazer veya kamera da bulunabilmektedir. Darbeyi önceden sezip önleme aslında 60 yıl öncesine, 1950’li yıllara kadar dayanan bir konsept. Cadillac’ın 1959 yılında tanıttığı Cyclone prototipinde uygulanan sistem, aracın ön kısmında bulunan iki çıkıntının içine yerleştirilmiş radarlar ile çalışıyordu. Vaktiyle çok maliyetli olması sebebiyle vazgeçilen teknoloji, 1995 yılında Forewarn ismiyle Hugher Research Laborotories tarafından hayata geçirilmişti. İlk lazer destekli darbe önleyici Toyota Celsior’da (Lexus LS diye de bilinir) kullanılmıştır.

Adaptif Hız Sabitleyici, çeşitli algılama sistemleri vasıtasıyla önünüzdeki araç ile mesafenizi korumaya yardımcı olan, gerek güvenliğe olduğu kadar konfora da yardımcı olan bir teknolojidir. Çarpışma Önleme Sisteminde olduğu gibi radar, kamera veya lazer sensörleri gibi çeşitli ekipmanlar ile işlemektedir. Sistem ilk olarak 1992 yılında Mitsubishi tarafından Debonair modelinde, Japonya pazarında Uzaklık Uyarısı ismiyle tanıtılmıştır. Daha sonra Japon marka 1995 yılında Diamante modelinde gaz tepkisini ayarlayabilen bir versiyon geliştirmiştir. 2000 yılında Toyota, sisteme fren yapma özelliği de eklemiştir.

Tıpkı Kör Nokta Uyarı Sistemi gibi Şerit Takip Asistanı da sürücülerin sürüş esnasında hatalarından kaynaklı kazaların önüne geçmeyi amaçlayan bir sistemdir. Kamera, lazer sensörleri veya kızılötesi sensörler kullanılarak sistem işlemektedir. İlk Şerit Takip Asistanı, 2000 yılında Mercedes’in Actros kamyon modeli için Amerikalı bir şirket olan Iteris tarafından tasarlanmıştır. Citroen, Avrupa’daki ilk sistemi tanıtan marka olup; C4, C5 ve C6 modellerinde bulunuyordu.

Bize Sorabilirsiniz
Ziyaretçi Yorumları (2)
  1. Necati ERSOYLU dedi ki:

    At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore .

    1. safirtema dedi ki:

      At accusam aliquyam diam diam dolore dolores duo eirmod eos erat, et nonumy sed tempor et et invidunt justo labore Stet clita ea et gubergren, kasd magna no rebum. sanctus sea sed takimata ut vero voluptua.

Whatsapp
Ali Alge
Ali Alge
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?